Aprendre en i amb color, els 9 per què.

q

Aprendre en i amb color, els 9 per què.

Els qui heu fet alguna formació amb mi sabeu que una de les primeres coses que faig en iniciar una sessió de formació és convidar-vos a fer servir els colors en les vostres anotacions.
Una de les valoracions més repetides en finalitzar un curs és “he après a fer servir el color”.
Per ser justos hauríem de dir que reaprenem o recuperem la nostra capacitat  de fer-lo servir perquè quan érem petits tots el vam utilitzar.
Però com tantes habilitats que tenen a veure amb l´’us de la nostra part dreta del cervell (la que empra  la imaginació, l’emoció i la intuició entre d’altres) cauen en desús perquè ens sembla que no és prou rigurós, ni seriós i ho associem a activitats pròpies de “nens petits”.
Aprenem millor en color. Està  empíricament comprovat i no podria dir-vos si científicament demostrat. Aporto en aquest post algunes constatacions extretes de l’experiència a les aules en formació d’adults siguin emprenedors, persones en situació d’atur, directius, empresaris, persones amb alt nivell de formació o persones amb molt poca formació. Sigui quin sigui el col.lectiu, el color ésdevé una gran eina d’aprenentatge.
 
  • SORPRESA: Com que hi estem poc habituats, incoporar el color en una aula d’adults encurisoseix, i trenca la rutina. La curiositat fomenta la capacitat d’observació i per tant d’aprenentatge.
  • EMOCIÓ: els colors tenen la seva pròpia simbologia i els associem a estats emocionals concrets. Fer-lo servir facilita que poguem estar més desinhibits en una aula. Sabem que l’emoció és la porta d’entrada de l’aprenentatge. El color ajuda a obrir aquesta porta.
  • CREATIVITAT: sembla que alguns colors desperten més que no pas d’altres la part creativa del nostre pensament. Així el carbassa i el groc són per execel.lència els colors de la creativitat. Tots dos associaciats a l’alegria,a l’optimisme i a l’atenció, estimulen la capacitat de tenir noves i bones idees.
  • ATENCIÓ: tot docent vol aconseguir captar l’atenció dels seus alumnes. El color és l’eina fonamental que publicistes i dissenyadors utilitzen pel mateix objectiu. Per què doncs tants docents eliminen el color en les seves aules si sabem del cert que és l’eina per excel.lència per captar l’atenció?
  • MOTIVACIÓ: fer servir eines estimulants (els llapis de colors, els retoladors, els pos-it, les llibretes,….) aporta un plus de motivació per la feina que estem desenvolupant. Planificar una reunió, fer un pla d’empresa, dibuixar una estratègia..poden tenir un plus de motivació si per preparar-ho fem servir instruments que ens agradin.
  • MEMORITZACIÓ: resulta molt més fàcil memoritzar una informació que hem vist que no pas una que hem només escoltat. Si a la facilitat de memorització visual hi afegim el color, aquest augmenta de forma exponencial.
  • CATEGORITZACIÓ: l’ús del color permet establir ,de forma fàcil i amb un llenguatge universal, diferents categories quan estem organitzant idees, projectes, tasques o objectes. 
  • BON HUMOR: quan estem en un entorn acolorit, es desperta l’alegria i el bon humor. La barreja de colors, especialement els càlids aporta un plus d’alegria en l’aprenentatge. Us emplaço a tancar els ulls per un moment i imaginar una aula de parvulari. Què hi veiu? Segur que color  i també de ben segur, sentiu una emoció positiva. Feu el mateix exercici i imagineu una aula d’un institut…hi veiu color? sentiu el mateix?
  • BELLESA: les coses boniques ens agraden i en general allò que té color i vida és més bonic. L’aprenentatge si és bonic és molt més fàcil.
 
És per tot això  que reivindico  l´ús del color a les classes d’adults, l’aprenentatge flueix de forma més simple i a més és divertit.