creativitat en minúscula i CREATIVITAT EN MAJÚSCULA

creativitat en minúscula i CREATIVITAT EN MAJÚSCULA

Bona part de la meva activitat docent se centra en parlar de creativitat, mostrar com podem millorar-la i donar eines per entrenar i avançar en aquest procés. M’agrada explicar, perquè ho crec,  que la creativitat no és propietat només de grans genis artistes, inventors o creadors. Parlo de creativitat en minúscula per referir-me a la que fem anar en el nostre dia a dia per imaginar noves solucions a problemes, per trobar alternatives als reptes, per veure possibilitats quan el camí es fa difícil, o senzillament quan cuinem un plat deixant anar la nostra destresa culinària .Faig meu el pensament de molts experts en creativitat (Kaufman, BEghetto entre d’altres) que distingeixen la “Litle C” de la “Big C” que és la que atribuïm als grans genis.
Ahir vaig entrar a una exposició “Il Mondo di leonardo” que es fa Milà fins el 31 de desembre. Em fa fascinar veure les llibretes d’aquest geni italià que representa l’essència del Renaixement. D’entrada vaig tenir una mena de sensació estranya de que estic fent “intrussisme” en això de la creativitat. Vaig empetitir quan vaig anar veient reproduïdes les obres d’aquest creador en els diferents sales que mostren el seu paper com a científic, enginyer, anatomista,pintor, escultor, arquitecte,urbanista, naturalista, músic, poeta, filòsof i escriptor.  Pensava, com puc parlar jo de creativitat?….
És evident que Leornado encarna, potser com cap altre persontage a la història de la humanitat, la CREATIVITAT EN MAJÚSCULES, però si no ens enlluernem només en el resultat i ens fixem en el procés podrem aprendre moltes coses.  A risc de simplificar molt m’atreviré a desgranar 4 coses que em sembla que són tremendament alliçonadores per millorar la nostra “litle C” (i potser arribar algun dia a una Big C). Amb el seu permís i el meu atreviment, respecte i humilitat
– La seva obra demostra (i els escrits de l’època així ho corroboren) era una home d’una CURIOSITAT IL.LIMITADA. I la curiositat és l’estímul, l’energia i el combustible per la creativitat.
– EXPERIMENTACIÓ CONSTANT, és evident que provava insistentment solucions als problemes i reptes que volia solucionar. Diu la història que tenia una forta tendència a procrastrinar les seves feines i en deixava moltes d’inacabades.
– LLIBRETES QUE RECOLLIEN DIBUIXOS, DIAGRAMES I REFLEXIONS. Una forma de pensar amb les mans, de fer visible el pensament és anotant i dibuixant les idees. Ningú com ell encarna aquesta filosofia.
– CAPACITAT d’IMAGINAR I PENSAR GRAN, de somiar solucions encara que no estiguin a l’abast.
 Sigui quin sigui el nostre projecte, la nostra destresa, el nostre ofici o professió, si volem millorar-la i aplicar-hi creativitat, podem prendre nota d’aquest procés. No deixar mai d’encuriosir-nos, assajar i experimentar sense por a noves maneres de fer, recollir l’experiència i deixar-ne constància per escrit, i tenir la capacitat de somiar grans reptes.
Potse així podrem passar d’una petita a una gran creativitat.