Creure en la pedagogia de la possibilitat es educar en l’optimisme

Creure en la pedagogia de la possibilitat es educar en l’optimisme

El proper mes de setembre en els centres de secundària, a 3er d’ESO ,els alumnes podran triar una nova matèria optativa que portarà per nom EMPRENEDORIA. Hi ha defensors i detractors d’aquesta aposta que ha fet el govern de la Generalitat.  Personalment felicito la iniciativa perquè entenc el difícil moment pel que estan passant els nostres joves. De forma no volguda i sovint sense adonar-nos-en, els estem educant en el pessimisme. Només cal escoltar la ràdio, sentir les nostres converses entre amics i entre familiars adults i descobrirem com sentenciem, amb una fredor estremidora, que els nostres joves viuran molt pijtor del que hem viscut nosaltres. I ells escolten i fan seu un pensament com si d’una premonició es tractés. Som el que pensem, i si avui aquests pensaments s’aferren en la mentalitat d’aquests joves la premonició s’acabarà complint.

Educar en l’emprenedoria vol dir aplicar la PEDAGOGIA DE LA POSSIBILITAT, vol dir ensenyar-los a ser els protagonistes del seu futur, un futur que tenen el dret a descobrir i a crear. Un futur que ha de partir de conèixer les seves pròpies motivacions i habilitats. Educar la possibilitat i l’optimisme significar donar-los eines perquè siguin capaços d’imaginar i preparar els seus propis projectes.

Emprendre és la virtut de començar i perseverar la força de continuar, una i altra cosa s’han d’entrenar perquè són competències bàsiques i necessàries per afrontar la vida amb una actitud positiva i possibilista.

Hi ha molts professors i professores disposats a ser entrenadors dels seus alumnes en aquesta competència d’emprendre. Us deixo un texte que m’ha enviat la Merche, una professora de l’escola Immaculada Concepció de Gavà. És la introducció d’un treball d’una jove de 16anys alumna seva. No deixeu de llegir-ho. Això és educar l’optimisme!


“El más grande descubrimiento de mi generación es que un ser humano puede cambiar su vida si cambia su actitud”. William James.


Inicio aquesta introducció, recordant aquesta frase de William James perquè és la millor manera que vaig trobar per introduir-me en l’interessant estudi de l,ESPERIT EMPRENEDOR, tema que hem d’estudiar, analitzar, investigar amb interès perque és una motivació al canvi, aquesta investigació és una eina per alimentar, despertar aquest esperit emprenedor que hi ha en cadascú de nosaltres. La motivació ens incita a deseratr l’emprenedor que tots portem per dins.Les idees sorgeixen de motivacions, no apareixen soles com un miracle, ni per un somni màgic. Provenen de diferents impulsos i per distintes corrents
…….Conèixer les meves capacitats, els meus propòsits, em porten a induir canvis en mi mateixa,a assumir reptes,a establir objectius en fi és una finestra que em mostra com ser una persona d’èxit, perque no només es tracta de ser emrpenedor en els negocis, cal ser emprenedor en la vida……


Siguem realistes és clar, però eduquem-los en la PEDAGOGIA DE LA POSSIBILITAT.Els qui tenim la responsabilitat d’educar (docents, pares i mares, família,….) estem esculpint l’estat d’ànim d’una generació sencera, i si els repetim que tot aplegat anirà a pitjor, ens creuran. El camí no està dibuixat, ells han de tenir la POSSIBILITAT DE FER-LO!