Despertar talents…

Despertar talents…

DESPERTAR TALENTS…..
El passat mes de setembre a la Masia Cabanyes de Vilanova en un acte  organitzat per l’ADEG vàrem sentir a parlar de talent. Una jornada en que professionals del món de l’empresa van parlar i reflexionar sobre aquest bé tant preuat que s’anomena talent.
Si fem cas a la saviesa d’Horaci, entendrem perquè en moments complexos com l’actual, escoltem reflexions, més que mai, sobre aquest concepte: “L’adversitat té el do de despertar talents que en la prosperitat haguessin romàs dormits”
Talent prové de la paraula llatina “talentum” i s’utilitzava com a moneda imaginària valorada en equivalències en pes (mai no se’n van encunyar monedes). Tampoc avui es pot mesurar objectivament però també l’utilizem com a mesura de valor.
És bonica l’expressió “despertar talent” i ho és perquè ens suggereix que tots podem tenir un “dormilega” com aquest a dins. És tracta de descobrir-lo i treballar molt perquè aflori. I això és necessari en el món de l’empresa, és clar, però ho és encara molt més en el món de l’educació. Cap nen o nena no hauria de sortir de l’escola sense haver descobert en què pot  desenvolupar el seu talent.
Els experts ens diuen que aquest valor s’expressa en l’acció; és a dir veiem que una persona, una organització o un territori tenen un determinat talent quan fan alguna cosa ben feta. I sabem que també té coordenades en l’espai i en temps; vol dir que talents que en un lloc i una època determinades són molt preuats poden no tenir tant valor en un altre lloc o moment.
Tradicionalment hem posat en valor talents relacionats amb la lògica, amb el llenguatge, amb l’expressió corporal, amb l’art, amb l’esport…..i hem elevat a la categoria quasi d’herois a aquells que l’han desenvolupat i mostrat amb genialitat.
Si el moment actual és d’adversitat, que ho és….quins talents caldria desenvolupar i despertar?, ens preguntem…..
La resposta no deixa gaire lloc a dubtes, talents fins avui poc contemplats esdevenen bàsics per un moment actual i també de futur de profunda incertesa.
La intuïció, la creativitat i els talents socials (com la capacitat de dialogar i comunicar-se) ens seran necessaris per afrontar canvis i inestabilitats laborals dels propers temps.
I això que és bo a nivell individual, ho és encara més a nivell col·lectiu. Una societat sense talent aixafa els talents individuals. És feina de tots aconseguir que aquest territori nostre generi les oportunitats suficients perquè tothom s’hi pugui desenvolupar.

Article publicat al Penedès Econòmic num. 5 de l’octubre de 2011 http://www.penedeseconomic.com/