Educar en el valor “d’enredar-se”

Educar en el valor “d’enredar-se”

boque-de-secuoyasEDUCAR en el valor d’enredar-se

 

“L’arbre més alt del món fa prop de 100 metres d’alçada, més de 9 d’amplada i té més de 2.000 anys. Viu al nord de Califòrnia i forma part d’un bosc de sequoies. Totes elles són molt longeves i d’alçades espectaculars

Imagines quina profunditat han de tenir les arrels d’un arbre per arribar a alçades tant tremendes: cent metres, cinquanta, vint?…

El que fa extraordinària una sequoia no és ni la seva alçada, ni l’amplada, ni tan sols la seva edat , és el mecanisme que fan servir per aconseguir tot això. Les seves arrels tenen molt pocs metres de profunditat. Només poden créixer en grup. Són els únics arbres que entrellacen les seves arrels fins al punt d’arribar a perdre el sentit de quina és una i quina és l’altra. S’han fet proves d’injectar un líquid vermell en l’arrel d’una d’elles i esperar uns anys. passat el temps es pot detectar com el líquid es pot trobar en tot el bosc. Aquest llaç tant extrem els permet enfrontar-se a totes les dificultats atmosfèriques i fins i tots si una d’elles comença a cedir i perd la verticalitat per algun motiu, el bosc sencer fa força contrària durant dècades fins que recupera el seu eix. La força de la sequoia és la força del grup ”

 

Marc Vidal, conferenciant i especialista en nova economia, fa servir aquesta preciosa metàfora per il.lustrar la importància i la necessitat que té, avui més mai, la capacitat, ja no només de treball en equip sinó de ser capaç d’estructurar-nos per aconseguir millors organitzacions.

 

Si volem que les noves generacions s’impliquin en projectes col·lectius, se solidaritzin amb causes justes, emprenguin projectes des de la col·lectivitat i no només des de la individualitat, els hem d’educar en aquest valor il·lustratiu de les sequoies, el valor d’enredar-se. Lluny del “no t’enredis….” ajudem-los de de l’exemple a implicar-se, a entusiasmar-se per l’equip i a vincular-se en projectes col.lectius. A casa nostra en tenim un bon exemple, els castells, són les nostres sequoies.