He après de Ferran Adrià: ORDENAR, COMPRENDRE I CONNECTAR

He après de Ferran Adrià: ORDENAR, COMPRENDRE I CONNECTAR

Visitem un museu i admirem l’art que s’hi veu exposat, escoltem una cançó i sentim, llegim una bona novel.la i gaudim del plaer que suposa imaginar i entendre a través de la paraula escrita…..Sabem reconèixer la creativitat que hi ha darrera de cadascuna de les diferents i il.limitades manifestacions en que es pot expressar. Estem avesats a apreciar el resultat de l’habilitat creativa, però poques vegades ens preguntem quin és el procés creatiu que ha seguit l’artista per arribar al seu resultat. I parlo d’artista en l’expressió més àmplia de la paraula.

Ahir, de la mà del gran artista de la cuina, Ferran Adrià, vaig tenir l’oportunitat de conèixer i entendre el seu procés creatiu que és exportable a moltes altres disciplines. A risc de caure en un excés de simplificació destacaré els 7 aprenentatges clau, fruit del que vaig escoltar:

  • La creativitat comença amb el fet de QÜESTIONAR : què faig? com ho faig? per què ho faig?. Exemples: què és un pa amb tomàquet amb pernil? què és el pa?, què és el tomàquet? què és el pernil? de quantes maneres diferents podria combinar-ho? què és la cuina?
  • Es necessari DOCUMENTAR, prendre notes de tot el procés creatiu. Això  permet analitzar i l’anàlisi fa possible l’ORGANITZACIÓ I CATEGORITZACIÓ de les idees.
  • L’ORDRE és indispensable per poder entendre de què estem parlant i sobretot per fer més EFICIENT la innovació.
  • Per innovar cal estudiar la HISTÒRIA del procés, perquè vam fer el que vam fer? com hem arribat fins aquí? quin ha estat el procés?, quines son les fites aconseguides? en què ens hem equivocat? què hauríem de repetir de nou?.
  • La màxima innovació no és la disruptiva, és ser capaç de qüestionar-te el teu propi sector, preguntar-te constantment el PER QUÈ del que estàs fent.
  • Connectar CONEIXEMENT, entre àmbits potser allunyats ajuda molt a generar pensament disruptiu.
  • El pensament creatiu i la innovació són holístics, sistèmics, tot està connectat. Cal aprendre a categoritzar tots els elements del sistema, comprendre’ls i connectar-los.

Acabo amb algunes frases plenes de sentit que saccegen les idees, les creences i t’impulsen a actuar. Gràcies Ferran Adrià per pensar tant i compartir-ho!

“Si volia ser disruptiu només ho podia ser no fent un nou restaurant. La Bulliografia és una barreja de museu i arxiu, no tant del “què” sino sobretot del “com””

“En innovació cal un gran control pressupostari. Això et dóna llibertat”

“La cuina és un llenguatge, una forma d’expressar-te”

“Per tenir una visió complerta de la innovació, cal mirar l’art”