KIT d’ACTIVACIÓ CREATIVA

KIT d’ACTIVACIÓ CREATIVA

 

Què és un KIT d’ACTIVACIÓ CREATIVA

Quan parlem de capacitat creativa, no es tracta tant d’aprendre una forma de pensar nova com d’activar un estil de pensament que tenim bloquejat o adormit. De la mateixa manera que necessitem mantenir actius i tonificats els músculs del nostre cos perquè no s’acabin atrofiant, la nostra capacitat creativa també necessita manteniment i entrenament perquè estigui en plena forma.

Per tant aquest KIT que us proposo està composat d’eines i activitats que podem incorporar de forma senzilla a la nostra agenda . Més practiquem, molt millor. Resulta més fàcil demostrar el nostre potencial creatiu en els moments en el quals no estem sotmesos a pressió.

Els elements del KIT (inspirats en l’obra del mestre de la creativitat Juan Pastor) són activitat física, respiració, hàbits creatius, entorns creatius i aficions.

 Activitat física

Cadascú tria quina és l’activitat física que més li plau i millor se li dona, però proposo aquí la més senzilla i simple que és caminar.

Com es vincula l’activitat física i la creativitat? Doncs caminar tonifica la musculatura, ens ajuda a respirar millar i activa els processos d’incubació mental en els quals el nostre cervell processa la informació d’una forma més ràpida sense filtres de judicis. És molt recomanable quan ens cal reflexionar i aclarir idees.

Respirar

Respirar és essencial per la vida i fer-ho bé tot un art. La respiració que es recomana per millorar el pensament creatiu és la que es coneix com l’ abdonminal. Quan estem angoixats i estressats fem una respiració ràpida i poc conscient. En canvi quan practiquem una respiració pausada i a consciència inspirant i expirant lentament i notant com el diafragma es mou, aconseguim molta més oxigenació que és un dels elements més necessaris pel nostre cervell generador de les bones idees.

Hàbits creatius

Malauradament el dia a dia ens porta a funcionar amb automatisme que hem anat adquirint i que repetim sense qüestionar-nos.

Neuronilla.com, una web experta en creativitat proposa alguns hàbits creatius senzills i molt fàcils d’incorporar :

  • Enregistrar les idees, portar a sobre sempre algun dispositiu de paper o electrònic que ens permeti anotar les idees que de forma aleatòria i inesperada moltes vegades venen al nostre cap.
  • Celebrar la creativitat, sempre que veiem una bona idea en els altres o en nosaltres mateixos, val la pena reforçar-la positivament, felicitar, agrair….hem d’educar la nostra actitud per valorar allò que és creatiu i reconèixer-ho.
  • Renovar el que deixa de complir la seva funció i que formen part de la nostra rutina però que aporten poc o res.
  • Vigilem amb el llenguatge, el llenguatge té una gran influència sobe la nostra forma de pensar i fer….quantes vegades reaccionem amb un “no inicial” o amb un “es que….”. Aquestes paraules tenen un efecte devastador en els moments inicials d’un procés creatiu.
  • Avaluar i no jutjar, tendim a prejutjar les persones, els productes, els servis…si volem aconseguir bones idees hem d’evitar aquest mal hàbit.
  • Reptes creatius, si no ens marquem desafiaments i reptes acabem repetint sempre les mateixes rutines.

 

Entorns creatius

Són entorns en els quals es donen les condicions per imaginar, crear i innovar. Poder interaccionar amb d’altres persones és clau pel procés creatiu. Per tant aprofitar aquest temps de relax per estar en entorns que despertin la nostra creativitat i ser-ne conscients, ens pot ajudar a renovar les nostres idees.

Aficions per estar connectats (flow)

Segur que has experimentat aquella agradable sensació, quan fas una activitat que t’agrada moltíssim, d’estar connectats amb tots els sentits centrats en la tasca. No hi ha soroll dins el nostre cap que ens faci recordar el passat o preocupar-nos pel futur. Estem en estat de flow (una definició que va fer Mihaly Csizentmihaly.

Aquest autor defineix el flow com un estat en el que la persona es troba completament absorta en una activitat pel seu propi gaudi, durant el qual el temps vola i les accions, pensaments i moviments es succeixen d’unes a unes altres sense pausa.

Aquest estat es dóna quan practiquem alguna de les nostres aficions, tocar un instrument, pintar, caminar per la muntanya, córrer…..

Idees clau

  • Connectar amb altres activitat més enllà de la feina ens converteixen en persones més creatives
  • És aconsellable practicar la respiració en els moments en els quals estem definint reptes creatius.
  • La pràctica de l’esport físic repercuteix directament en la nostra capacitat de generar bones idees
  • El temps de vacances pot ser un bon moment per practicar els hàbits creatius que es poden incorporar posteriorment al nostre dia a dia