No desconnectis, sincronitza,t!

No desconnectis, sincronitza,t!

BRUM 2 HEMISFERISNo desconnectis, sincronitza,t!

Em sembla un títol suggerent que em permet 3 coses a la vegada: fer un post d’estiu, reflexionar sobre un dels temes sobre els quals més recerca bibliogràfica faig en els darrers temps i presentar-vos un nou personatge.

En BRUM ( “cere-brum” així es diu el meu personatge creat per la il.lustradora, Antònia Bonell) és un cervell que m’ajudarà en aquest i posteriors post a parlar sobre creativitat. I és que la divulgació de la neurociència ajuda a entendre el procés de generació de les idees d’una forma molt més clara i engrescadora.

Però avui, dia en que sembla que “la majoria” comencen/comencem vacances, en Brum em serveix per explicar d’una forma fàcil algunes idees. Sense caure en l’excessiva simplificació d’un tema tant complexa (un autor de referència és Gazzaniga), sabem que una part del nostre cervell ,el dret ,s’encarrega de les funcions més lligades a la imaginació, a la intuïció, a les emocions, a la visió més global i holística del món…..i la part esquerra es responsabilitza més de la lògica, de l’anàlisi, de la síntesi, del raonament matemàtic, del llenguatge…..

Si parem atenció en quina és la part del cervell que més fem treballar, estimulem i entrenen, tant si estem a l’escola com en el nostre entorn laboral i en el dia a dia,  veurem que l’esquerra s’emporta bona part d’aquest temps. En general ,imaginem poc, donem poc espai a les nostres emocions, ens costa enormement fer visions holístiques de les situacions i en canvi fem servir d’una forma molt més  habitual el nostre raonament lògic, analista i sintètic.  I no és pas que això sigui dolent, és del tot necessari, només és que està descompensat l’ús que fem d’un tipus de pensament respecte l’altre.

Per això, ara que ve aquest període de vacances, en comptes de fer servir la típica expressió “VULL DESCONNECTAR!” proposo canviar-la per “VULL SINCRONITZAR el meu cervell” (potser no és tant glamourosa ;-).  La nova expressió és un repte a entrenar una mica més del que ho fem habitualment, la nostra part dreta del cervell. Les vacances conviden a fer-ho, l’estiu és un moment extraordinari senzillament perquè en baixar el ritme de l’ús del temps lineal (el que fem servir per treballar, estudiar, organitzar-nos), en permet tenir una visió més cíclica del temps (el que ens fa valorar les estacions, els cicles de la naturalesa,….).

Per connectar amb aquesta part dreta del cervell et proposo algunes idees així, en comptes de desconnectar, podràs sincronitzar!

. Imagina, imagina, imagina.…..imagina com t’agradaria que fos una relació, la teva feina, les teves vacances, la teva casa, un espai concret, un viatge…qualsevol cosa,..Stephen R. Covey deia que totes les coses es creen dues vegades. Sempre la primera és una creació mental i després ve la creació física.

. Contemplar, badar…el simple fet de no fer, de deixar que el nostre caparró pensi en tot i en res….desconnectar-nos de mòbils i xarxes i tot allò que fa que estiguem permanentment en un estat d’alerta. Desconnectar l’atenció ens connecta amb la introspecció.

. Relacionar-te , compartir, amb els altres, gaudir d’una bona conversa, tenir contacte físic, experimentar emocionalment, sentir.

. Jugar, viure i assaborir moments divertits, riure….

. Fer exercici físic, caminar, córrer, anar en bici, ballar, el que sigui que et permeti moure el teu cos.

Que aquesta sincronització et porti un molt bon estiu!!!!!!!!!