Una nova manera d’aprendre!

Una nova manera d’aprendre!

Crec fermament en la formació com a mitja d’aprenentatge de coneixements, habilitats i sobretot actituds, vagi per endavant.
Però dit això, voldria fer una reflexió sobre una nova manera d’aprendre. De fet la novetat  rau tant en la forma d’aprenentatge com en el lloc on trobem els coneixements. I aquest lloc és la Xarxa i la forma  és la que alguns han anomenat el “fast food” intel·lectual.
Internet i les Xarxes Socials constitueixen, ja per a molts, la principal font d’informació i aprenentatge. En els àmbits professionals Linkedin, Twitter i també Facebook en alguns cassos,  ens passegen amb una rapidesa vertiginosa per aquest món efímer i ràpid, que modifica la nostra manera de llegir i fins i tot de pensar. Llegim en horitzontal, títols, sumaris i resums cercant sempre respostes ràpides i frases curtes. L’estil de lectura que promou la xarxa valora l’eficiència i la immediatesa per damunt de tot.
Tot això que esdevé un veritable risc per a la concentració ( i per aprendre cal atenció i concentració), és alhora una porta oberta al coneixement i a les relacions.
A través de les xarxes socials podem aprendre de temes concrets, conèixer les novetats les sector en el qual treballem, estar el dia dels canvis tecnològics que es van produint, fer contactes a nivell professional, aconseguir clients,… Però possiblement una de les coses que més m’ha impressionat i que ha motivat aquest escrit, és la generositat que trobes a la Xarxa. M’interessen especialment tres temes, tot el que està relacionat amb l’educació, amb l’emprenedoria i amb la creativitat. Fa aproximadament mig any que dedico mitja hora al dia (alguns dies he de reconèixer que una miqueta més) a la Xarxa, a alimentar els meus perfils en aquest entorn i a llegir i a descobrir. He trobat blocs d’una riquesa extraordinària de continguts i opinions, llegit llibres que algú ha suggerit, vist presentacions o vídeos que algú altre ha penjat….us imagineu el temps que trigaríem a fer un compendi tant extens com el que podem aconseguir en poques hores sobre un tema?
Gràcies a la generositat de tanta gent que comparteix el seu coneixement, avui podem aprendre i aprendre molt en aquest nous entorn que ens brinden les Xarxes Socials. Hem d’aconseguir que tanta informació no es converteixi en excés d’informació, saber triar-la i integrar-la. Aquest és el repte, perquè ens agradi o no, aquesta és una nova manera d’aprendre. Aprofitem-la!

* Aquest article que sortirà publicat al Penedès Econòmic del mes de febrer.