10 motius de per què val la pena ensenyar a emprendre als nens i nenes

10 motius de per què val la pena ensenyar a emprendre als nens i nenes

Aquest mateix divendres vam poder escoltar a Vilanova i la Geltrú en el marc d’una interessant fira d’iniciativa municipal (organitzada per l’Institut Municipal d’Eduació i Treball) sobre educació (Zona E), experiències  explicades per mestres i alumnes de diferents escoles de la mateixa ciutat i també de Mollet del Vallès sobre com s’ensenya a emprendre. Escoltant-los i veient-los s’entenia molt bé perquè val la pena educar en la competència emprenedora. Parlaven de vivències,  d’idees,  d’actituds,  de projectes, parlaven de somnis i encomanaven il.lusió. Va ser una lliçó de creativitat, de comunicació, de planificació i sobretot d’actitud.



De la riquesa que dóna tenir la sort de poder veure moltes escoles, mestres i nens i nenes aprenent a emprendre n’extrec 10 motius del per què em sembla tant recomanable aquesta experiència.

  1.  Cal ensenyar a EMPRENDRE perquè aquesta acció és pròpia dels éssers humans. Emprendre és practicar l’ofici de ser persona, idear, projectar i actuar forma part de la nostra manera de ser, si els n’ensenyem, segur que ho farán millor.
  2. EMPRENDRE vol dir tenir un projecte, i quan hi ha projecte, hi ha objectiu i hi ha lluita. Els nens i nenes han d’aprendre a tenir els seus propis projectes i a treballar per aconseguir-los.
  3. Tenir un projecte ens permet assaborir cada cop que aconseguim una petita fita, ens permet saber que l’objectiu final és important, però més importants són encara els objectius intermitjos.
  4. És un excel.lent antídot contra la victimitis (aquell mal que es caracteritza per fer culpables als altres de tot allò que ens passa). Si emprenem un projecte ens fem responsables de cadascun dels passos que donem per avançar en la seva realització.
  5. És un gran estímul per la CURIOSITAT I LA CREATIVITAT. 
  6. Fomenta l’OPTIMISME. Emprendre és un verb en positiu, un no pot tirar endavant un projecte si té una actitud negativa i tendent al pessimisme.
  7. Augmenta l’AUTOESTIMA, els nens i les nenes se senten molt reforçats en àmbits diferents dels curriculars, cada cop que van aconseguint noves fites en els seus projectes.
  8. Fa TOCAR DE PEUS A TERRA, qualsevol projecte comporta petits  o grans, errors i fracassos que cal superar i corregir. Educar en l’error, és una manera de preparar-los per la vida.
  9. Cadascun dels membres de grup forma part de la solució.  Tots tenen un paper protagonista en el desenvolupament del projecte.
  10. I per útlim, és fa imprescindible educar en emprenedoria, perquè el país ho necessita i el moment ho reclama. És tracta de practicar la PEDAGOGIA DE LA POSSIBILITAT, fer-los veure, a través de l’experiència de que amb idees, rigor i treball podem avançar en allò que ens proposem.
Val molt la pena!