20 ag. 20 preguntes que tot emprenedor s’hauria de fer abans de començar
Cada mes entrevisto un emprenedor que hagi iniciat de forma individual o col.lectiva un negoci. Petites empreses que fruit d’una necessitat detectada o de l’aplicació d’un hobbie o una habilitat veuen la llum de la mà d’uns emprenedors/es que tiren endavant alguns per intuició, d’altres després d’alguns estudis sobre el negoci.
Tres anys d’entrevistes donen perspectiva suficient per saber què es pregunten aquests emprenedors. Potser no forma explícita com presentaré a continuació aquestes qüestions, però sí que entreveig aquests plantejaments en la pràctica totalitat de les persones amb qui he parlat.
He volgut recollir en 20 qüestions bàsiques una mena de “cheklist” de preguntes que ens hauríem de fer sempre que volguem engegar un projecte.
No cal dir que és una llista perfectament aplicable al món educatiu, per a tots aquells docents que treballeu projectes d’emprenedoria amb els vostres alumnes.
És una mena d’autoavalució que suggereixo a tots aquells que tinguin un projecte en ment. Som molts els qui en un moment determinat se’ns acut una nova idea bé per obrir un nou negoci o bé per ampliar el que tenim.
Podem trobar en molts llibres de management qüestionaris més o menys estàndards. Aquest està extret del que emprenedors i emprenedores com tu i com jo, fan cada dia per intentar tirar endavant els seus negocis. No són teories de manual, són pràctiques des de la quotidianitat.
Tota nova empresa, necessita de tres pilars fonamentals: la persona (o persones) emprenedora, les idees i el pla de negoci o d’empresa
Podem tenir un fantàstic pla d’empresa però si darrera no hi ha determinades actituds, habilitats i valors de la persona que l’impulsa o no hi ha prou idees per fer-lo funcionar, difícilment el negoci reeixirà.
Aquesta entrevista que et pots fer a tu mateix té tres parts clarament diferenciades, la que té a veure amb la persona, la que té a veure amb les idees i la que fa referència al projecte.
Preguntes sobre tu mateix/a
1– Et sents il.lusionat amb el teu nou projecte?
Tots els emprenedors entrevistats destaquen la il.lusió com a força principal per tirar endavant
2– Si haguessis de destacar quina és la motivació principal que t’impulsa a emprendre, quina seria?
La motivació pot venir perquè has descobert una habilitat, una oportunitat, perquè t’agradi molt el que vols fer, perquè no tens altre remei…..
3– Qué és el que més por et fa d’aquest procés?
També han coincidit bona part dels entrevistats en que justament la por a no fer-ho bé, a que el negoci no surti, es converteix en un estímul per buscar alternatives i noves idees.
4– Ets conscient que engegar el teu propi negoci demana molt esforç. Estàs disposat a treballar de valent?
La càrrega de feina especialment a l’inici de l’activitat és molt intensa. Per això tots els emprenedors recomanen emprendre un projecte sobre algun tema que de veritat t’apassioni.
5– Tens el recolzament familiar per engegar?
Si la il.lusió és la força principal, el suport de l’entorn més proper seria l’energia necessària pel dia a dia. És prou difícil engegar com per fer-ho sense l’alè dels qui tenim més aprop.
6– La formació i millora constant és un requisit imprescindible per la bona marxa del projecte. Què has previst fer per millorar les teves competències com a emprenedor/a?
7– Què pots aprofitar de la teva experiència anterior que puguis aplicar al nou negoci? O també de la teva experiència com a client en aquest sector.
Tot portem una motxilla amb un bagatge adquirit amb els anys i que podem aplicar-lo al nostre nou projecte.
8– Ets conscient de que un dels actius més importants és la teva xarxa de contactes? Gent que et coneix i que et farà confiança quan engeguis. Com has previst “cuidar-la”? Què tens previst fer per ampliar-la?
9– Calen dosis d’atreviment i també de seny. Com et consideres quan a valentia i seny?
10-Tots els emprenedors que han començat destaquen alguns valors que els semblen clau: paciència, perseverança, confiança i capacitat d’adaptació i flexibilitat
Si tu mateix/a t’haguessis de posar nota en cadascun d’aquests valors què hi posaries?. Fes servir el barem de l’1 al 5, essent el 5 la màxima qualificació. Si en algun d’aquest valors consideres que treus “mala nota” què podries fer per millorar-ho?
Preguntes sobre la teva idea
Et proposo en aquest apartat 5 preguntes clau en l’apartat de les idees:
11-Ets una persona curiosa? Tens una actitud de buscar i adaptar idees constantment pel teu negoci?
La curiositat és la font de la creativitat, de trobar noves idees per aplicar al teu negoc
12- Ets capaç de posar-te en la pell del teu client per pensar què li cal exactament i adaptar el teu negoci a això que ell necessita?
13- Has buscat tendències en d’altres llocs (països, altres ciutats, altres sectors,….) que et puguin servir d’inspiració
14-Pensa en tres problemes que tingui el teu client. A continuació pensa en tres possibles solucions que siguin filons de negoci.
15- Prototipa les teves idees i posa-les a prova amb els teus clients potencials.
Fer un prototipus vol dir fer un primer esborrany del que seria el teu producte o servei i provar-lo directament amb els teus potencials clients, si els agrada si no els agrada, què hi troben millorable. Es tracta de cocrear amb ells.
Preguntes sobre el teu projecte o la teva empresa
Els emprenedors que ja han iniciat els seus projectes fan sovint esment de la importància dels petits detalls que donen el valor diferencial a les empreses
16- Pensa en 4 detalls, per petits que siguin, que facin del teu, un negoci diferenciat de la competència.
17- Quin és el temps que creus que necessita el teu projecte per madurar i que comenci a donar els seus fruits?. Coincideix amb el temps que tu pots aguantar sense tenir ingressos? Es molt important aquest punt.
18- De quina manera escoltaràs els teus clients i com les seves opinions es traslladaran en millores?
19-Quins avantatges i quins inconvenients té la ubicació que has triat pel teu negoci?
20- Com imagines el teu negoci el d’aquí a 5 anys?