08 juny 5 anys entrevistant emprenedors. Una secció al Penedès Econòmic
La setmana passada Yamamay a Vilafranca del Penedès estava d’aniversari. Feia 5 anys que havien fet la transformació, De Cal Palau, una botiga tradicional ,a una franquícia del mateix sector. Aquesta experiència, recollida en una entrevista, donava inici a una secció dins el Penedès Econòmic que volia fer protagonistes persones de la comarca que engeguessin un projecte, de bell nou o bé dintre d’una organització ja existent.
Quan vaig veure que anunciaven la celebració de l’obertura d’aquesta renovada franquícia vaig caure en el detall de que també el bloc de l’emprenedor estava d’aniversari i em vaig posar a recopilar i analitzar les 50 entrevistes fetes.
El Josep i el Marc, impulsors del diari, m’han fet sempre confiança en la tria de les persones entrevistades. A ells, per tant, el primer dels meus reconeixements.
El números rodons ens han de servir per fer balanç i això és el que he fet. Aquest escrit del mes no pretén fer un estudi estadístic de les entrevistes fetes, però sí que em serviran per explicar com s’han viscut a casa nostra aquest 5 anys de forta crisi econòmica. Els aproximadament 70 protagonistes de les històries que s’han explicat en aquesta secció són gent que han afrontat la seva feina i la seva professió des de la iniciativa de tirar endavant un projecte.
Gent anònima que rarament són notícia en un diari ens han mostrat a través de les seves il.lusions, idees i esforç, com s’afronta un període de crisi. Així, ras i curt. Alguns se n’han sortit, d’altres han hagut de tancar. Cadascun d’ells ha buscat una manera de sortir-ne i l’exemple mereix molt més que aquest escrit. He après i ens han ensenyat molt. Les escoles de negocis fan servir el mètode del cas per ensenyar estratègia. El cas de cada entrevista del bloc de l’emprenedor és una lliçó, real, propera i estimulant.
Joves de menys de 25 anys protagonistes del seu futur
L’Arnau i la seva empresa Brik Bike de Sant Joan de Mediona de reparació de bicicletes, l’Alba d’Atrezzo (escola d’artistes), els Acrobatistes, la Mònica i la Núria de Fem camí, ens han mostrat que la joventut no és impediment per emprendre. He de reconèixer que em satisfà enormement veure joves impulsant projectes. És una manera decidida i valenta de construir el seu futur i de retruc el de la nostra societat.
La sensibilitat per la salut, pel medi ambient, pels productes de proximitat, pel consum responsable, són la base de bona part dels nous projectes.
L’Hort de la Carmeta, l’E-Torres, La Balança, La Forja, la cervesa Rústica Bufona, l’artesania de Lolita Lulú, el projecte de Roba Amiga, la marca de roba Referèndum, els pollastres ecològics el Tros són tot exemples que parteixen d’una sensibilitat especial per la proximitat, per la sostenibilitat i pel respecte. Aquests valors avui són compartits per molts consumidors que saben apreciar-ho i fan una compra molt més responsable.
Són un tipus de projectes impulsats per persones que creuen molt en allò que fan i sobretot en el benefici social que aporta fer-ho d’una forma respectuosa i responsable amb l’entorn.
El turisme al Penedès, motor de noves iniciatives.
Mas Palou i Cal Negri són iniciatives que neixen en paral.lel a l’impuls del Penedès com a destinació de visitants interessats per l’enoturisme i per l’entorn natural d’aquestes comarques. És evident que aquest sector no generarà massives oportunitats però sí que dóna peu a obrir línies de negoci que segueixin aquesta tendència.
L’esport, salut i feina
L’afició esportiva ha motivat moltes persones a pensar i articular projectes que els permetin convertir la pràctica del seu esport preferit en la seva professió. És el cas de l’Espai Running o del Padel Nuestro, però també de molts i molts negocis que veiem a diari al nostre voltant. Les xifres econòmiques que apareixen als mitjans de comunicació al voltant de la pràctica dels esports, de la roba i complements, del turisme per esdeveniments esportius, etc… no fa més que créixer.
Un sector que no ha deixat de créixer: l’educació
La crisi econòmica ha afectat molt a alguns sectors i d’altres han patit molt menys el seu embat. És el cas del sector de l’educació. No hem deixat de veure néixer projectes en aquest àmbit, Fem Camí (centre d’intervenció educativa), de la Sastreria (servei de coaching, mentoria i orientació), del Penedès Lenguage (escola d’idiomes), o el Sense Límits (centre suport i reforç educatiu) o el Robotics Penedès (activitats extraescolars per despertar l’interès per la ciència). Una oferta molt especialitzada i molt centrada enl’enorme interès que pares i mares posen en la millora educativa dels seus fills.
Reinventar-se per consolidar i créixer
També aquest espai d’entrevistes ha fet protagonistes empreses penedesenques que s’han reinventat per seguir evolucionant i innovant. No és fàcil engegar un nou negoci, però provablement resulta encara més complexa resultar essent seductor i interessant quan l’empresa porta ja molts anys de funcionament. Una societat assedegada de novetats, de necessitat de ser sorpresa constantment a nivell comercial, ..fa que les empreses que porten anys al mercat necessitin d’una constant innovació per sobreviure. L’Estudi Hèlix (arquitectura) Tank Foods (transports de líquids alimentaris) o La Rosa (venda de complements i merceria) en són només un molt petit exemple de tanta gent que lluita simplement per seguir endavant.
Emprenedors per necessitat
I deixo pel final testimonis, exemples, i jo quasibé diria herois, de persones, que amb més o menys èxit, han optat per afrontar la situació d’atur des de les idees, des de l’empenta, des de la valentia i des de la pro activitat.
A la nostra comarca hi ha una gran nombre d’extreballadors del sector financer que han fet aquesta aposta: Cal Negri, Espai Runnig, Finstral, la Balança, però també persones que han vingut d’altres sectors. Forn Mitjans, E- Torres, Toni Comas,….
D’altres professionals han estat també protagonistes de les històries del Penedès Econòmic. Històries de bones idees, exemples de bona feina, mostres totes elles de tenacitat: Afables, Set de Nit, l’Agustí Guisasola, l’Antònia Bonell, Enox SL, Just, la Mercedes López, la Rostisseria a taula…
És un orgull haver pogut conèixer, conversar, aprendre i reflexionar de gent tant valenta. Sou un exemple! Moltes gràcies!