18 jul. LA GRANJA. Empresa de l’any de la FEGP. L’entrevista del mes al Penedès Econòmic
Entrevisto Celestí López de la Granja, empresa, que ha estat guardonada premi empresa de l’any per la FEGP. Regenta aquesta empresa junt amb la Carme, la seva dona i el seu fill Sergi.
En el decurs de l’entrevista enllaça amb una perfecta harmonia visió empresarial, família i esport i no necessàriament en aquest ordre. Sempre amanit amb un missatge encoratjador i tremendament il.lusionant partint d’una realitat que en alguns moments de la vida li ha mostrat especialment crua.
Ha estat tresorer des de fa molts anys de la Fundació l’Espiga i encoratja especialment el sector empresarial a vincular-se al teixit associatiu del seu entorn.
L’any 1959 els seus paren tenien una granja de gallines (d’aquí el nom de la Granja) i una botiga de queviures a Gavà on venien magdalenes. El distribuïdor que els les subministrava va caure malalt i els seus pares van pensar que mentre tant les farien ells amb una molt bona recepta de l’àvia. Quan el Joan, el distribuïdor es va recuperar, els clients ja havien apreciat les magdalenes d’elaboració pròpia i ja no es va tornar a canviar.
1981 em vaig fer càrrec del negoci (petit de tres germanes)
2001 vam fer la fàbrica d’Olerdola ara amplicació sde 1400 i ara 1400 en total 4000 obrats. Amb 80 treballdors.
L’espiga fa 27 anys vincul mes tasques altruistes mes implicacions sobetot la gent del empresa que tenim empemt ai ser mes generós i a una serta edat ent atsques.
Quan descobreixes la teva vocació empresarial?
Soc el petit de tres germans i mai m’havia plantejar el futur a l’empresa familiar . Però els meus germans van emprendre altres camins professionals i acadèmics i els meus pares es van trobar que cap fill n’agafava el relleu. M’ho van proposar i després de valorar-ho vaig acceptar i el 1981 em vaig fer càrrec del negoci. Era molt jove.
Vam estar uns anys a Sant Martí Sarroca i al 2001 vam fer la fàbrica a Olèrdola. En aquests moments tenim 4000 m2 obrats i 80 treballadors
Quin és valor que ha fet diferent la Granja?
Dintre de sector de la pastisseria industrial ens diferenciem molt de la competència. Tenim tres línies de productes, la tradicional, la dietètica i l,ecològcia. Els productes més emblemàtics són les magdalenes, el pa de pessic, les galetes els ,palitos i croaissats. Som l, única empresa que tenim aquestes l tres línies de productes i ben diferenciades.
Respon al fet que la societat cada vegada demanda mes alimentació saludable. L’any 88 quan encara ningú no ho feia vam incorporar el producte .
dietètic i el 2005 l,ecològic
Fora de la comarca se, ns coneix com fabricants de productes especials. Possiblement aquí es coneix més la línia tradicional.
Com us vau adonar de la necessitat d’inocrporar altres productes a la línia tradicional
Vaig patir una crisi molt forta entre el 81 i el 86…pensava que era per la crisi del petroli del moment. Pensava que si feia el mateix que havia vist fer als pares, tindria els mateixos resultats. Estàvem en un moment de canvi però jo no feia res diferent.Quan me’n vaig adonar havia perdut un 40 de la venda. Sentia el pes de la responsabilitat que comporta ser la segona generació d’un negoci. Em vaig aturar i vaig analitzar.
Vaig veure que en el sector havien desaparegut algunes empreses, d’altres anaven molt malament i d’altres havien multiplicat vendes.
El que era clar era que no havíem innovat.
I quines van ser les innovacions que vau introduir?
Doncs vam innovar en Packagin i en textures. Però vaig haver de parar. Quan pares venen els bons pensament, quan estàs angoixat és difícil pensar bé.
Amb 23 i 24 anys vaig fer un seminari a ESADE i vaig sentir a parlar dels nínxols de mercat i vaig pensar que la meva possibilitat que la aquest era . Jo no podia competir per preu i havia de trobar el nínxol.
Creus que la intuïció, el “nas” et va fer anar pel bon camí? Perquè tampoc no vas fer un rigorós estudi de mercat, cert?
La intuïció es qüestió de nas però també d’orella. Un client ens van preguntar si faríem una magdalena integral Jo li vaig respondre que si ens donava temps ho intentem. Vaig parlar amb un metge amic naturista i vam anar experimentant
Vam veure que era important diversificar en productes. No podíem tenir mono producte. Però a banda de la innovació en el producte vam també innovar en la distribució que va passar a ser pròpia
La distribució pròpia ha estat molt important perquè ens ha donat molta avantatge respecte a la competència. Hem pogut entendre de primera mà molts dels problemes vinculats a la distribució
Ets un gran esportista, t’hem vist fent maratons. Quin impacte ha tingut en la teva vida personal i professional
Esport sempre m’ha agradat. Però al llarg de la vida van les necessitats t’empenyen. El naixement de l’Alba, la nostra filla, amb necessitats molt especials, o el fet que el Sergi vaig dicidir seguir el negoci familiar, són circumstàncies que fan canviar el que havies previst.
Quan he començat a fer esport de forma més més intensiva he pogut afrontar molt millor el creixement que no pas quan estava cansat i amb falta de motivació
Crec que a la vida t’has de maarcar petites metes que no t’han de faltar mai
Tinc moltes il.lusions si la salut m’aguanta un munt de reptes a assolir
Què ha significat per vosaltres ser l’empresa de l’any?
Ha representat moltíssim per nosaltres, per la Carme i per mi i sobretot pels treballadors i pel Sergi….una alegria molt compartida..
Ens dóna mes ganes i més força per seguir endavant
I una altra cosa que ens ha il.lusionat molt han estat les tantes felicitacions que hem rebut de gent, que ja veus amb la cara, t’ho diuen de forma molt sincera.
Si haguéssiu de donar alguns consells a algú que, com vosaltres, volgués engegar algun projecte, quins serien?
Per mi, el més important es afrontar-ho amb tranquil.litat. És bo pensar que sempre hi ha una segona oportunitat. Personalment vaig passar un sotrec molt fort…i el pitjor és deixar-te portar per l’angoixa. No et deixa pensar bé Crec molt també en aconseguir un equilibri entre el treball i l’esport. Les decisions que van prenent son més adients Quan ets jove et sobra energia i por i nervis i per aconseguir equilibrar tot això el que necessites es trobar un equilibri. Cadascú el troba a la seva manera en l’esport , la musica,…… es molt important millorar la qualitat dels teus pensaments….
Quatre notes pel bloc: què podem aprendre d’aquesta experiència?
1- Formació i mirada atenta: Estar permanentment atent al que passa al voltant amb nas i oida
2- Innovació constant. No pensar el que ha funcionat sempre seguirà funcionant.
3- Petits reptes il.lusionants A l’empresa i a la vida, reptes que t’estirin i et facin seguir endavant
4- Tranquil.litat l’angoixa no et deixa pensar bé.